Flötgröt, Öring och Röding

Flötgröt som serveras med Öring eller Röding har länge varit en klassisk maträtt i Härjedalen så vi tyckte det var lite roligt att lägga upp ett recept.
 
Recept:
 
Flötgröten: 
6 dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
 
Koka grädden på svag värme c:a 5 min. Vispa ned mjölet försiktigt, lite i taget. Vispa gröten slät tills den släpper från kanten. Salta späd ev. med 1/2 dl vatten
 
 
 Kokt röding/öring

Ca 1 kg rensad hel fisk
1 - 1 1/2 tsk salt
1 liten gul lök
1 bit purjolök
Persilje och dillkvistar
Citronskiva

Fisken kan kokas hel eller i bitar, beroende på grytans storlek.
Koka upp vattnet. Beräkna ca 2 liter till en 3 - 4 liters gryta.
Tillsätt saltet.
Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna.
Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet blivit vitt och ogenomskinligt ända in till ryggbenet är fisken färdig. Ta genast ur den, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i konsitens och smak. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0