Flötgröt, Öring och Röding
Flötgröt som serveras med Öring eller Röding har länge varit en klassisk maträtt i Härjedalen så vi tyckte det var lite roligt att lägga upp ett recept.
Recept:
Flötgröten:
6 dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Koka grädden på svag värme c:a 5 min. Vispa ned mjölet försiktigt, lite i taget. Vispa gröten slät tills den släpper från kanten. Salta späd ev. med 1/2 dl vatten

Kokt röding/öring
Ca 1 kg rensad hel fisk
1 - 1 1/2 tsk salt
1 liten gul lök
1 bit purjolök
Persilje och dillkvistar
Citronskiva
Fisken kan kokas hel eller i bitar, beroende på grytans storlek.
Koka upp vattnet. Beräkna ca 2 liter till en 3 - 4 liters gryta.
Tillsätt saltet.
Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna.
Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet blivit vitt och ogenomskinligt ända in till ryggbenet är fisken färdig. Ta genast ur den, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i konsitens och smak.
Ca 1 kg rensad hel fisk
1 - 1 1/2 tsk salt
1 liten gul lök
1 bit purjolök
Persilje och dillkvistar
Citronskiva
Fisken kan kokas hel eller i bitar, beroende på grytans storlek.
Koka upp vattnet. Beräkna ca 2 liter till en 3 - 4 liters gryta.
Tillsätt saltet.
Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna.
Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet blivit vitt och ogenomskinligt ända in till ryggbenet är fisken färdig. Ta genast ur den, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i konsitens och smak.
Kommentarer
Trackback